Eerste dagen in Limbe - Reisverslag uit Limbe, Kameroen van Jireël Verhage - WaarBenJij.nu Eerste dagen in Limbe - Reisverslag uit Limbe, Kameroen van Jireël Verhage - WaarBenJij.nu

Eerste dagen in Limbe

Door: jireel

Blijf op de hoogte en volg Jireël

10 Januari 2012 | Kameroen, Limbe

Vrienden!

Om maar meteen met de deur in een hutje te vallen; ik heb het eerljk gezegd best pittig. Heb wel goed contact met ivaan en cornelis, ivaan is de hoofd van de orphanage en cornelis is een maat van hem. Kan goed met hen lachen en ze hebben me afgelopen weekend zo veel mogelijk laten zien. Er wordt hier pigeon english gesproken, wat erg wennen is. Maar ik raak er gelukkig steeds meer aan gewend. Het is bizar warm en benauwd hier door de hoge luchtvochtigheid en ben volledig in het diepe gegooid, leef echt midden tussen de lokale bevolking. Hoor de buurvrouw elke morgen om half zeven enthiousiast koffiebonen stampen. Dat is opzich mooi, maar wel heel erg wennen. Ook mijn buik moet daar erg aan wennen, elke morgen is het spetterpoep. Hoop dat dat snel verandert zodat ik me wat minder slap voel. De voetbalschool stelt eigenlijk voor zover ik het nu ervaar niet zo heel veel voor en bestaat uit 1 coach, waar het contact nog wat moeizaam mee is. Smiddags om 4 uur zijn er trainingen voor -14, gister de eerste gehad. Ik had verwacht dat de jongens daar heel veel plezier in zouden hebben, maar het leek net of ze er niet heel veel zin n hadden. Maar ik hoop dat dat zal veranderen. Daarnaast is er een beetje een strijd gaande tussen ivaan en de coach, over wat ik precies ga doen hier omdat er tot 4 uur geen trainingen zjn. Omdat ik hierdoor overdag wat meer tijd heb ga ik wat werk doen op een middelbare school, maar wat precies is nog onduidelijk.
Maar dat zal gedurende de tijd vordert wel goed komen. Ik heb gelukkig mijn laatste nacht alleen in mijn verblijf gehad want vanavond komt Lisa, een italiaans meisje dat hier ook vrijwilligerswerk gaat doen, zie ik naar uit. Het is een degelijk verblijf. Ik heb een eigen kamer met een bed en een badkamer. Stromend water is er zelden, was me vooral in een emmer met water die we gevuld hebben.

Er zijn momenten dat ik me op mn gemak voel en kan genieten, wat vooral savonds is. Maar overdag heb ik het vooralsnog best zwaar. Ik moet mezelf die tijd ook geven, maar ik had gewoon wat meer van de voetbalschool verwacht.

Heb tijdens de wedstrijd afgelopen zaterdag wel wat credits verdient gelukkig, bij mijn eerste balcontact had ik een aardig actie en schot die zonder de handsbal van de tegenstander een goal was geweest. Was een goede binnenkomer. Het was een wedstrijd tussen locals uit Limbe en jongens uit Limbe die nu ergens anders wonen, sommigen in het buitenland, dus ik sloot me bij hen aan. Helaas verloren we met 0-1 en na twintig minuten was ik doodop haha. Komende zaterdag staat er weer een wedstrijd op het program, waar ik naar uitzie. Hoop dat ik dan wat aan het klimaat gewend ben en het wat langer volhoud. Het 'veld' is wel echt bizar slecht trouwens, het hoofdveld van Kloetinge is een biljartlaken vergeleken met deze mix tussen hobbels, kuilen zand en hier en daar wat gras.

De biertjes smaken wel goed trouwens, standaard flessen van 0,65 liter. Zijn bijna elke avond savonds in town geweest om wat te drinken. De locals zijn erg aardig overigens.

Wil tot slot nog even delen dat ik afgelopen zondag naar een evangelische dienst geweest, van 9 tot 1. Wat ik daar zag was echt te bizar voor woorden. Laten we het er op houden dat- om wat christeljke terminologie te gebruiken- de heilige geest zijn werk deed, een moshpit was er niks bij. De vrouwelijke pastor sloeg de mensen ook gewoon tegen het hoofd, wist niet wat ik zag.

Ivaan roept me en zegt dat we het bed van lisa gaan ophalen dus dit was het voor nu.

Bedankt voor alle berichtjes!

Gegroet!

• 10 Januari 2012 - 12:11

Mama:

lieve jir, super veel sterkte bij het wennen in deze nieuwe cultuur!
    We denken veel aan je!
    En wat het werk van de Heilige Geest betreft, die werkt zeker!. . maar wij mensen zijn er een ster in om onze eigen werken daarmee te vermengen.
    Lieverd ik hou heel veel van je!
    Dikke X

• 10 Januari 2012 - 12:24

Eli:

Verhagen, wat een verhalen! Ik snap echt dat je moet wennen, dat had ik zelfs best lang, terwijl ik zelfs in Thailand zat én met Alf. Weet zeker dat je na een tijdje er weer heel anders tegenaan kijkt. Verder toffe (en bizarre) verhalen, genieten van de leuke dingen, er gaan er steeds meer komen! En de bizarre dingen, tsja, gewoon laten overkomen ;) ENJOY!

• 10 Januari 2012 - 12:36

Martine:

Jeetje Jir, ik lees je blog pas nadat ik je een berichtje had gestuurd. Maar wat een belevenissen joh! Ik hoop dat je leuk contact krijgt met Lisa en dat je je s'middags wat meer kan vermaken als je op die school terecht kan! Het zal ongetwijfeld een ervaring zijn die je altijd bij blijft! En geniet van de biertjes.. ;)

• 10 Januari 2012 - 12:40

Nathalie:

Lieve jir!

Wat een avonturen! Hoop dat je snel je wat meer op je plek voelt, maar dat soort gevoelens moeten langzaam gecreeerd worden natuurlijk. Ik vind het zo goed van je dat je zo in het diepe durft te springen (gegooid durft te worden?)!
    En als het even tegenzit kan je altijd beseffen dat je nog een thuis hebt met mensen die van je houden en dat alles wat je daar aan toevoegt alleen maar mooi meegenomen is.

Veel succes met de spetterpoep!
    Liefs

• 10 Januari 2012 - 12:40

Tinke:

Jirie, wat leuk iets van je te lezen.
    Ja wennen dat snap ik wel cultuurshockje? En jij als blanke tussen allemaal donkere mensen zal ook wel veel aandacht genereren. Ik denk dat je het over een poosje als je je draai een beetje hebt gevonden het wel leuker gaat vinden hoor! En anders maak je zelf plannen om die kinderen wat meer zin en plezier te geven met betrekking tot voetbal? Dat kan je wel hoor! Veel plezier en sterkte met deze eerste daagjes! xx Tinke

• 10 Januari 2012 - 13:18

Noot:

Vriend! Dat is straks allemaal snel genoeg gewend geloof me. Het is ff aclimatiseren en daarna alleen maar genieten. Neem alles met afrikaanse maatstaven ;) Ben jeloers op je baas, ben nu al benieuwd naar je volgende verhaal! Hooii

• 10 Januari 2012 - 13:59

Cora:

Hoi Jir

Moeilijk dat het zo anders is dan verwacht en gehoopt. Gelukkig dat er versterking komt in de persoon van een mede vrijwilliger. Enne misschien cola ipv bier drinken ivm de binnenkant van je lichaam?

Sterkte met alle

• 10 Januari 2012 - 14:55

Marc:

Een beetje Zeeuw is niet te stoppen Jir. Gaat goed komen.

• 10 Januari 2012 - 14:55

Jany:

Jir, wat een goed verhaal! Vooral de kerkervaring. Logisch dat het wennen is daar, hopelijk vind je snel wat meer je draai. Maar daar twijfel ik eigenlijk niet aan. Zet 'm op, vent! Enne, vooral veel verhalen blijven schrijven! Ik smul ervan. (Niet van je spetterpoep, overigens, maar die heerst hier ook...)
    Dikke kus!

• 10 Januari 2012 - 17:54

Dave:

Genoten van het verslag, ook al is het voor jou natuurlijk nog pittig nu. Hopelijk is het contact met Lisa leuk en worden je werkzaamheden overdag snel duidelijk. Het zal nog even wennen zijn maar het gaat je lukken! En een heerlijke actie bij je debuut, daar smul ik uiteraard van! (binnenkantje paal op de training de volgende keer?)

X

• 10 Januari 2012 - 17:56

Dave:

X

• 10 Januari 2012 - 18:54

Bram:

Dag Jireel,
    We kennen elkaar niet, maar wellicht een goed idee om daar verandering in te brengen. Ik ben zelf gister aangekomen in
    Yaounde, en heb een maand om door Kameroen te touren. Ook ik moet nog eeeerg wennen aan dit land ;) Ik heb in de planning om morgen naar Limbe te gaan voor een tijd en dacht dat het wellicht leuk zijn om te meeten. Biertje drinken ofzo...
    Je kan me bereiken op 06-54244519
    (+de kameroencode)

Groeten!
    Bram Petraeus
    brampetraeus@gmail.com

• 11 Januari 2012 - 10:28

Fulco:

Hey poepie! (uhm...) Elk begin is wennen , laat staan in de compleet andere omgeving die Limbe is. Geef het de tijd en ik ben ervan overtuigd dat je je daar keihard doorheen slaat. BAM! Succes kerel. Nog steeds een dikke RESPECT dat je daar bent.

• 11 Januari 2012 - 12:24

Monique:

Hi Jir!

Snap dat je moet wennen, je maakt al wat mee daar zeg! Leuk om je verhalen te lezen en zo op de hoogte te blijven. Ik hoop dat je snel gewend bent aan de cultuur en je lekker kunt poepen zodat je helemaal kan genieten ;-).

X kruimel

• 11 Januari 2012 - 18:11

Theo , Je Oude Coach:

Mooi man, af en toe een graspol en spetterpoep! Hou vol, dat is het begin. Drink veel cola, goed voor je darmen en neem je rust op tijd. Gewoon net als vroeger, van rechts naar binnen en scoren!
    Nee, zonder gekheid, ik wens je een beetje vastigheid toe (op allerlei manieren) en plezier en gein(genade), wees voorzichtig bij de vrouwelijke voorganger en zet 'm op! Cees Houtepen is weg bij Kloetinge dus je bent altijd welkom...in juni!

Vrede en alle goeds,
    Theo

• 11 Januari 2012 - 23:50

David:

Italiaanse lisa dus.. Dat belooft wat! Hopen dat ze olijven lust

Maar goed verhaal baas, je maakt het niet mooier dan het is! Geef het allemaal ff om je draai te vinden, en de 14- boys worden vast enthousiaster na een paar weken hollandse drills!

Kijk uit naar je volgende blog!

• 13 Januari 2012 - 13:47

Anne-marie Gort:

Jir! Wat een andere wereld! logisch dat je flink moet wennen. Goed dat je ook geniet, lekker dansen! doe rustig aan en houd je taai. Ik zorg goed voor A3! liefs

• 13 Januari 2012 - 14:15

Hoete:

Jir-Zlatan!

Al het begin is even wennen, maar jou kennende komt alles weer goed. Enthousiasmeer die boys maar met jouw skills, dan vindt jij je draai ook wel weer! We wachten met smart op je volgende verhaal!

XX

• 17 Januari 2012 - 13:31

Marlou:

Hee Jireel, we zitten in het zelfde schuitje ik vaar alleen een paar km verderop ;). Klinkt als een flinke omschakeling die je gemaakt heb, ik vind het ook wennen hier in het Oosten al is thailand gangbaarder dan Kameroen als ik je verhaal zo lees. En laten we vooral ook even aan onze studiegenoten denken die nog trouw iedere dag naar tva4 gaan terwijl wij lekker in het zonnetje zitten :)